søndag den 17. januar 2016

Gluten og laktosefri mandeldrøm - konditorkage



Så har min fantastiske veninde, Tenna, været på spil igen. Hun havde lavet disse lækre kager til mig, da jeg kom på tøseweekend. Uha de er gode.

Kagen består af tre lag:
Nederst: en bund af ristede hasselnødder, solsikkekerner, rosiner/dadler (bare rolig, det er kun til at søde med – kagen smager på ingen måde af rosiner)
Midterst: en mousse af mandler, appelsinsaft og krydderier
Øverst: en frosting af mørk chokolade, avocado og honning.

Man skal gå i gang med kagen senest et par timer, før den skal serveres. For mandlerne skal stå i blød, og de endelige kager skal lige køles i en fryser en halv times tid. Men selve tilberedningen kræver ikke det store.


Her serveret med frugt og vindruer dyppet i mørk chokolade 


Giver ca. 8 muffins


Bund:

100 g ristede hasselnødder (jeg ristede dem i ovnen ved 160 grader i 8 minutter)

1 dl solsikkekerner

1½ dl rosiner (må meget gerne have stået i blød i en skål med postevand i 2 timer – man kan også bruge dadler: tørrede skal også stå i blød, friske dadler kan bruges uden videre)

Lidt salt


Laktosefricreme:

100 g smuttede mandler, der har stået i blød i postevand i min. 2 timer

Saften fra 1 appelsin

Saften fra ½ citron/lime (også gerne skallen, hvis citronen er øko)

½ tsk. stødte nelliker

½ tsk. kardemomme

1 tsk. kanel

Kornene fra ½ vanillestang eller ½-1 tsk. vanillesukker

Evt. 1 spsk. honning (det glemte jeg dog selv, da jeg lavede dem)



Chokoladefrosting:

100 g mørk chokolade (70% kakao er perfekt), smeltet

½ avocado

1 god spsk. Honning

Lidt salt


Sådan gør du:
Start med at smutte mandlerne (overhæld dem med kogende vand og pres dem ud af “skallen”). Stil dem i blød i koldt postevand i minimum 2 timer.
Sæt gerne rosinerne i blød i en anden skål med postevand lige så længe som mandlerne.
Rist derefter hasselnødderne i ovnen i 8 minutter ved 160 grader (ikke varmluft). Tag dem ud og lad dem køle af.

Lav noget andet i 2 timer, og gå så i gang med de tre kagemasser. Sørg for først at lave chokolade-frostingen til allersidst, lige inden den skal på kagerne. Frisklavet har den nemlig den lækreste konsistens at arbejde med. Men den størkner og bliver umulig, når den køler, og det dur ikke at genopvarme den….
(Hæld vandet fra rosinerne)

Blend rosiner med din stavblender. Tilsæt de øvrige ingredienser, når rosinerne er ved at være nogenlunde delt. Massen skal være cremet og crunchy på samme tid.
Blend mandlerne fint med stavblenderen. Ikke helt så fint at det bliver til mandelsmør
Tilsæt nelliker, kardemomme, kanel, vanille og evt. honning og citronskal. Blend lidt videre.
Pres saften fra appelsin og citron og tilsæt under omrøring/blendning, indtil massen får en cremet konsistens.

Smelt chokoladen (f.eks. i en mikrobølgeovn – gør det forsigtigt, så chokoladen ikke brænder på).
Hæld chokolade, avocadokød, honning og salt sammen i en skål og blend det, til konsistensen bliver fint cremet og jævn.

Fordel først bund-massen i muffinsformene. Der skal ca. bruges en mængde, der svarer til to toppede tsk. pr. kage. Pres kagemassen ud over bunden med en fugtig finger.
Placer derpå moussen/cremen i formene. Her skal også mængdemæssigt ca. bruges to gode teskeer pr. kage.

Smør så frostingen ud over kagerne. Dette gøre nemmest med en kniv.
Stil kagerne på frost i 30 minutter.
Server med frisk frugt.



Ingen kommentarer: